GRE Sample Questions- Verbal Section: Analogy

Verbal Section: Analogy

Directions:
Each of the GRE sample analogy questions below consists of two words that have a certain relationship to each other, followed by five lettered pairs of related words. Select the lettered pair of words.

Following are some GRE sample analogy questions.

  1. FOOTBALL : GRIDIRON
    1. wrestling : mat
    2. court : tennis
    3. bowling : floor
    4. rugby : arena
    5. baseball : diamond

    Ans : E

  2. EXPURGATE : PASSAGE
    1. abridge : text
    2. filter : water
    3. irritate : wound
    4. burn : book
    5. cancel : plan

    Ans : B

  3. IMPECUNIOUS : HOVEL
    1. progress : prosper
    2. mendicant : evasion
    3. prosperity : poverty
    4. mendacious : cringe
    5. affluent : mansion

    Ans : E

  4. APIARY : BEE
    1. museum : painting
    2. dam : water
    3. arboretum : tree
    4. forum : speech
    5. planetarium : star

    Ans : C

  5. SAND PAPER : ABRASIVE
    1. gasoline : refined
    2. grativity : irritant
    3. polish : floors
    4. acrylic : emulsion
    5. oil : lubricant.

    Ans : E

  6. DIAPHANOUS : CACOPHONOUS
    1. translucent : transparent
    2. transparent : noisy
    3. sheer : opaque
    4. harmonious : discordant
    5. twofold : multiple.

    Ans : B

  7. INFANCY : SENILITY
    1. january : October
    2. incipient : critical
    3. day : night
    4. conclusion : climax
    5. dawn : dusk.

    Ans : E

  8. RIG : CONTEST
    1. solve : conundrum
    2. predict : race
    3. repudiate : thesis
    4. gerrymander : district
    5. incriminate : evidence

    Ans : D

  9. ARBORETUM : TREES
    1. aviary : birds
    2. greenhouse : garden
    3. museum : painters
    4. grove : forest
    5. zoo : range

    Ans : D

  10. BULLET : BARREL
    1. fame : films
    2. train : track
    3. idea : brain
    4. plane : clouds
    5. water : boat

    Ans : B

  1. PARENTHESIS : EXPLANATION
    1. ellipsis : omission
    2. asterisk : exaggeration
    3. synopsis : affectation
    4. apostrophe : annotation
    5. synthesis : interpolation

    Ans : A

  2. CENSUS : POPULATION
    1. manifest : debts
    2. roster : audience
    3. itinerary : journeys
    4. inventory : merchandise
    5. state : incumbents

    Ans : D

  3. STANZA : POEM
    1. mimicry : pantomime
    2. duet : chorus
    3. act : opera
    4. rhyme : verse
    5. pirouette : ballet

    Ans : C

  4. EXHORT : SUGGEST
    1. conspire : plan
    2. tamper : adjust
    3. crave : accept
    4. goad : direct
    5. instruct : teach

    Ans : D

  5. ALACRITY : APATHETIC
    1. compliance : deft
    2. temerity : timid
    3. despotism : arrogant
    4. candor : bungling
    5. tenacity : eager

    Ans : B

  6. FIRE : STORM
    1. whale : minnow
    2. speech : shout
    3. plant : flower
    4. wind : temperature
    5. tornado : hurricane

    Ans : E

  7. COLLUSION : CONSPIRATORS
    1. identification : arbitrators
    2. co-operation : partners
    3. conclusion : messengers
    4. revision : corespondents
    5. attribution : interpreters

    Ans : B

  8. CYNOSURE : BRILLIANT
    1. word : common
    2. student : attentive
    3. rock : large
    4. magnet : attractive
    5. map : legible

    Ans : D

  9. PLEBISCITE : UKASE
    1. lack : abundance
    2. vote : musical instrument
    3. cancel : construct
    4. public : ruler
    5. written : oral

    Ans : D

  10. MENDICANT : IMPECUNIOUS
    1. hat : askew
    2. liar : poor
    3. complainer : petulant
    4. critic : quizzical
    5. philanthrophist : prodigal.

    Ans : C

  11. Directions:
    Each of the GRE sample analogy questions below consists of two words that have a certain relationship to each other, followed by five lettered pairs of related words. Select the lettered pair of words.

    Following are some GRE sample analogy questions.

  12. RELAPSE : CONVALESCENCE
    1. dissonance : harmony
    2. feudalism : industrialization
    3. repetition : monotony
    4. impasse : debate
    5. recidivism : rehavbilitation.

    Ans : E

  13. AMBULATORY : BEDRIDDEN
    1. strong : weak
    2. wheelchair : bed
    3. free : confined
    4. healthy : sick
    5. broken : arm

    Ans : C

  14. SUBPOENA : WITNESS
    1. hire : laborer
    2. tax : worker
    3. elect : officer
    4. suborn : judge
    5. conscript : soldier

    Ans : E

  15. INVINCIBLE : SUBDUED
    1. expensive : bought
    2. inconsistent : expressed
    3. bolted : separated
    4. impervious : damaged
    5. imprudent : enacted

    Ans : D

  16. BURLESQUE : PLAY
    1. operetta : symphony
    2. limerick : sonnet
    3. doggerel : verse
    4. table : narration
    5. sketch : drawing

    Ans : C

  17. GROW : BURGEON
    1. flourish : thrive
    2. transport : enrapture
    3. beat : palpitate
    4. evolve : multiply
    5. wrot : decay

    Ans : C

  18. EXTROVERT : RETICENT
    1. reprobate : humility
    2. strategist : decisiveness
    3. zealot : loyalty
    4. maverick : conformity
    5. renegade : ambition.

    Ans : D

  19. HYGROMETER : BAROMETER
    1. snow : rain
    2. humidity : pressure
    3. water : mercury
    4. temperature : weather
    5. forecast : rain.

    Ans : B

  20. EXEMPTION : EXCLUSIONS
    1. discharge : elimination
    2. debarment : prevention
    3. immunity : isolation
    4. forgive : condone
    5. enclosure : open.

    Ans : C

  21. FEBRILE : ILLNESS
    1. classic : cultivation
    2. delusional : insanity
    3. eccentric : discrimination
    4. tenacious : astonishment
    5. juvenile : maturity.

    Ans : B

  22. CONDUIT : WATER
    1. behaviour : liquid
    2. electricity : television
    3. artery : blood
    4. wire : sound
    5. pump : oil.

    Ans : C

  23. BIZARRE : EXOTIC
    1. wild : tame
    2. lively : livid
    3. stage : dancer
    4. commonplace : routine
    5. ordinary : exceptional.

    Ans : D

  24. ENTREPRENEUR : LABORER
    1. mediator : conflict
    2. capitalism : communism
    3. profits : wages
    4. arbitrator : capitalist
    5. moonlighting : worker.

    Ans : C

  25. ANTIMACASSAR : SOFA
    1. picture : frame
    2. rug : floor
    3. pillow : bed
    4. door : window
    5. table : chair.

    Ans : B

  26. NOTABLE : NOTORIOUS
    1. heinous : atrocious
    2. philandering : pleasant
    3. philanthropic : miserly
    4. nefarious : secret
    5. philanthropic : benevolent.

    Ans : E

  27. ANGLE : DEGREE
    1. area : square inch
    2. milk : quart
    3. society : classes
    4. letter : alphabet
    5. time : minutes

    Ans : A

  28. CONFIRMED : INVETERATE
    1. knowledge : supposed
    2. financial : bankrupt
    3. immature : callow
    4. credible : incredible
    5. careful: punishing

    Ans : B

  29. LULLABY : BARCAROLE
    1. birth : marriage
    2. night : morning
    3. cradle : gondola
    4. song : poem
    5. carol : sonneteer

    Ans : C

  30. ZOOLOGY : ANIMALS
    1. ecology : pollution
    2. botany : plants
    3. chemistry : atoms
    4. history : people
    5. mathematics : geometry

    Ans : A

  31. DORY : VAN
    1. dairy : cow
    2. fish : vehicle
    3. freighter : caisson
    4. runners : wheels
    5. danish : Dutch

    Ans : C

  32. Directions:
    Each of the GRE sample analogy questions below consists of two words that have a certain relationship to each other, followed by five lettered pairs of related words. Select the lettered pair of words.

    Following are some GRE sample analogy questions.

  33. BABBLE : TALK
    1. though : blank
    2. look : espy
    3. wink : eye
    4. leer : ogle
    5. simper : smile.

    Ans : E

  34. ALCOVE : RECESS
    1. column : entrance
    2. foundation : building
    3. dome : roof
    4. turret : chimney
    5. foyer : ballroom

    Ans : C

  35. EQUIVOCATE : COMMITMENT
    1. collaborate : falsification
    2. fabricate : explanation
    3. procrastinate : action
    4. expostulate : confusion
    5. implicate : exposition

    Ans : C

  36. MORPHINE : SEDATES
    1. oil : smears
    2. bandage : protects
    3. drug : addicts
    4. liquor : sedates
    5. medicine : soothes

    Ans : D

  37. SAW : CARPENTER
    1. Scissors : tailor
    2. Wagon : farmer
    3. Brush : painter
    4. Typewriter : author
    5. Trowel : bricklayer

    Ans : A

  38. LURK : WAIT
    1. boost : elevate
    2. deplete : drain
    3. abscond : depart
    4. bilk : cheat
    5. topple : stabilize

    Ans : C

  39. ALCHEMY : SCIENCE
    1. nostrum : remedy
    2. sideshow : carnival
    3. ploy : tactic
    4. forgery : imitation
    5. burlesque : comedy

    Ans : A

  40. NEEDLE : KNIT
    1. bait : fish
    2. match : fire
    3. loom : weave
    4. soap : wash
    5. bed : sleep

    Ans : C

  41. PARQUET : WOOD
    1. color : painting
    2. mosaic : glass
    3. potpourri : medley
    4. collage : tapestry
    5. linoleum : marble

    Ans : B

  42. STICKLER : APPROXIMATION
    1. Lluggard : indolence
    2. connoisseur : anachronism
    3. scientist : theorizing
    4. leader : guidance
    5. purist : adulteration

    Ans : E

  1. LOOM : WEAVE
    1. couch : sleep
    2. needle : knit
    3. soap : wash
    4. machine : stitch
    5. bail : fish

    Ans : B

  2. BODY GUARD : PERSON
    1. teacher : pupil
    2. mayor : city
    3. police officer : traffic
    4. soldier : country
    5. secretary : office

    Ans : D

  3. BOUQUET : FLOWERS
    1. corn : husk
    2. woodpile : logs
    3. forest : thicket
    4. mist : fog
    5. drift : snow.

    Ans : B

  4. TRIANGLE : QUADRILATERAL
    1. rectangle : octagon
    2. cone : cube
    3. pentagon : hexagon
    4. plane : solid
    5. regular : symmetrical.

    Ans : C

  5. SARTORIAL : TAILOR
    1. thespian : designer
    2. rhetorical : questioner
    3. pictorial : musician
    4. histrionic : singer
    5. terpsichorear : dancer.

    Ans : E

  6. NECROMANCY : GHOSTS
    1. magic : legerdemain
    2. alchemy : gold
    3. sorcery : spirits
    4. fortune_telling : gypsies
    5. romance : stories.

    Ans : C

  7. DRUM : TYMPANI
    1. piano : orchestra
    2. cornet : percussion
    3. stick : baton
    4. violin : viola
    5. oboe : woodwind.

    Ans : E

  8. MUFFLE : SOUND
    1. conceal : secret
    2. assuage : grief
    3. maul : object
    4. extract : flavor
    5. endure : agony

    Ans : B

  9. CENSORSHIP : INFORMATION
    1. cultivation : erosion
    2. philanthropy : generosity
    3. frugality : constraint
    4. sampling : measurement
    5. sanitation : disease

    Ans : E

  10. DUPLICATE : ALTER
    1. greet : ignore
    2. exchange : return
    3. shake : stabilize
    4. stretch : shrink
    5. eradicate : implicate

    Ans : D

  11. Directions:
    Each of the GRE sample analogy questions below consists of two words that have a certain relationship to each other, followed by five lettered pairs of related words. Select the lettered pair of words.

    Following are some GRE sample analogy questions.

  12. HYPOTHESIS : EXPERIMENTATION
    1. reality : fantasy
    2. opinion : debate
    3. film : camera
    4. predication : conclusion
    5. science : success

    Ans : B

  13. TANGO : DANCE
    1. stanza : line
    2. tonality : instrumentation
    3. arabesque : theme
    4. rhyme : pattern
    5. elegy : poem

    Ans : E

  14. CHRONOMETER : SUNDIAL
    1. measurement : visibility
    2. chronology : analogy
    3. computer : abacus
    4. watch : ray
    5. reduction : enlargement

    Ans : C

  15. VINDICATE : REPREHENSIBLE.
    1. sad : sorrow
    2. bitter : sad
    3. mild : serious
    4. solid : porous
    5. vivid : obsequious.

    Ans : C

  16. TERMAGANT : SHREW
    1. virago : harpy
    2. anteater : mouse
    3. supporter : nag
    4. single : married
    5. male : female.

    Ans : A

  17. DEBATER : LARYNGITIS
    1. pedestrian : lameness
    2. actor : aplause
    3. doctor : diagnosis
    4. swimmer : wet
    5. writer : paper

    Ans : A

  18. INKBLOT : EYECHART
    1. oculist : ophthalmologist
    2. blotter : spectacles
    3. psychiatrist : optometrist
    4. physician : specialist
    5. blurs : letters

    Ans : C

  19. LIGNEOUS : WOOD
    1. cellular : microbe
    2. nautical : water
    3. igneous : rock
    4. osseous : bone
    5. fossilized : plant

    Ans : D

  20. SHRINE : PILGRIM
    1. defeat : loser
    2. peak : climber
    3. rescue : danger
    4. election : contestant
    5. direction : driver.

    Ans : B

  21. LIQUEFY : PETRIFY
    1. cash in : strengthen
    2. insolvent : bankrupt
    3. water : stone
    4. soften : frighten
    5. solvent : rich

    Ans : C

  22. APOSTATE : RELIGION
    1. traitor : country
    2. renegade : Indian
    3. loyal : faith
    4. vital : church
    5. diloyal : colonies.

    Ans : A

  23. RIVAL : COMPETITION
    1. litigant : morality
    2. maverick : co-operation
    3. mentor : praise
    4. sycophant : flattery
    5. medicant : confusion.

    Ans : D

  24. SPIKE : TACK
    1. bullet : wound
    2. knife : cut
    3. arrow : bow
    4. spear : dart
    5. pin : needle

    Ans : D

  25. INIQUITOUS : DISOBEDIENT
    1. adult : child
    2. hostile : cool
    3. quiescent : lethargic
    4. inflammable : flammable
    5. inequitable : equitable

    Ans : B

  26. BALEFUL : MENACE
    1. brusque : retort
    2. competent : achievement
    3. placid : boredom
    4. flirtatious : affection
    5. solicitous : concern

    Ans : E

  27. FIRM : INTRANSIGHT
    1. faithful : resolute
    2. improvident : industrious
    3. vague : inattentive
    4. concerned : obsessed
    5. malleable : tractable

    Ans : D

  28. EPAULET : SHOULDER
    1. medal : chest
    2. decoration : uniform
    3. knapsack : back
    4. sword : scabbard
    5. sash : window

    Ans : A

  29. ANACHRONISM : CHRONOLOGY
    1. tradition : custom
    2. variations : incongruity
    3. fallacy : logic
    4. archetype : paradigm
    5. debauchery : appetites

    Ans : C

  30. DETRITUS : GLACIERS
    1. thaw : cold
    2. snow : icebergs
    3. sediment : bottom
    4. silt : rivers
    5. dregs : society

    Ans : D

  31. OUTSKIRTS : TOWN
    1. water : goblet
    2. margin : page
    3. rung : ladder
    4. hangar : airplane
    5. trunk : tree

    Ans : B

  32. HOAX : DECEIVE
    1. gimmick : wheedle
    2. filibuster : delay
    3. boast : cajole
    4. lottery : disburse
    5. scandal : vilify

    Ans : B

  33. DISAPPROBATION : CONDEMN
    1. calumny : eulogise
    2. enigma : enlighter
    3. fallacy : diseminate
    4. exhortation : urge
    5. solvency : deploy.

    Ans : D

  34. GEM : TURQUOISE
    1. lettuce : green
    2. pear : orange
    3. stone : magnetta
    4. vine : cherry
    5. flower : violet.

    Ans : E

  35. WINE : GRAPES
    1. liquor : intoxicating
    2. whiskey : hops
    3. champagne : raisins
    4. vodka : potatoes
    5. vineyard : winery.

    Ans : D

  36. DEBATE : FORENSIC
    1. concerto : harmonizing
    2. drama : histrionic
    3. opera : spoken
    4. argument : domestic
    5. novel : original.

    Ans : B

  37. NOISOME : GARBAGE
    1. heavy : metal
    2. warmth : snow
    3. fragrant : incense
    4. liquid : perfume
    5. loud : music.

    Ans : C

No comments:

Post a Comment

Archive